Schysst musik

7825800-close-up-of-a-young-man-enjoying-music

Att musikbranschens villkor och skepnad har ändrats de senaste åren kan inte ha undgått någon, idag tar vi inte del av musik på samma sätt som tidigare. I takt med internets utbredning har vi sett en lavinartad utveckling just inom musiklyssnandet och det sätt vi som konsumenter införskaffar oss musik.

Att den svenska musikindustrin gått miste om hela 60 procent av sina intäkter jämfört med i början av 2000-talet kan man läsa om online. Den största boven bakom musikindustrins förlorade intäkter beror till främst på dagens illegala fildelning bland internetanvändare. I dagens Sverige och på andra marknader med ett stort nätanvändande sker fildelning i stor grad och det gör så klart att den svenska musiken, så väl bredare populärmusik som mer nischade stilar, tappar väsentliga intäkter. Den här ekonomiska förlusten som den svenska artisteliten drabbats av i och med musikens tillgänglighet på nätet gör så klart att verksamma branschfolk inte kan utveckla och heller inte arbeta under samma villkor som tidigare. De försvagade intäkterna påverkar inte bara privata löneintäkter utan bidrar även till att försämra möjligheterna att skapa och producera musik av kvalitet, något som Sverige i tider varit duktig på att exportera ut i världen. Några av Sveriges mest meriterade artister har till och med startat en protestgrupp som försöker påverka politikerna att göra något åt den för branschen så ödesdigra fildelningen på nätet.

Även om nätet till stor del bidrar till att den traditionella musikbranschen förlorar viktiga intäkter finns det trots allt positiva saker med nätet, bland annat alla webbshoppar som gör det möjligt för musikälskaren att köpa hem musik på ett lagligt sätt bara genom ett enkelt klick. Det är inte alls komplicerat att handla på dagens webbshoppar, man letar sig fram bland musikutbudet och beställer det man vill ha och det bästa av allt är att man dessutom får det hemlevererat till dörren. På nätet har man också möjligheten att göra riktiga kap eftersom flera webbshoppar lockar med riktigt bra erbjudanden. Ett exempel är CDON en av Sveriges största butiker för musik, som ständigt har bra erbjudanden och fina reapriser.

Ett annat alternativ är att lyssna på musik via Spotify eller andra streamingtjänster. Spotify är utan tvekan den mest populära musiktjänsten online. Med över 60 miljoner användare är Spotify en ständigt växande gigant inom musikindustrin. Spotify har gjort ett avtal med skivindustrin och kan på så sätt betala tillbaka fragment av sina vinster till artister som lägger ut sin musik på Spotify. Det finns så klart även andra streamingtjänster online såsom Grooveshark, men ingen av dessa kan erbjuda samma kvalité och utbud som Spotify erbjuder.

Om man däremot känner att man vill köpa sin musik och lagra dem online så är Itunes Store stället för dig. Itunes Store är en försäljningstjänst från Apple som säljer digital musik online. Tjänsten introducerades i april 2003 och har sedan dess blivit den dominerande musiktjänsten online.

Både Itunes och Spotify har hjälpt till med att öka tillgängligheten för musik online och om man bara letar runt lite på nätet kan man dessutom mer än ofta hitta förmånliga rabattkoder som ger en möjlighet att fynda musik lite billigare och lite mer.