Bra musik, hela dagen

En del säger att ”musik är det som får oss att gå runt” och visst ligger det en poäng i påståendet. Alla har vi nog en favoritartist, ett älsklingsband eller en sång som ligger nära hjärtat som vi känner att vi måste ta till oss för att vi skall få ny energi, glädje och inspiration.

Det är inte speciellt svårt att få tillgång till musik idag tack vare framväxten av musikspelare som lämpar sig för hem och/eller fritid. I dagens ”trådlösa hem” går det att skapa sig den mest fantastiska musikupplevelse man kan tänka sig och det behöver inte kosta speciellt mycket. Dessutom så går det att styra musiken med mobilen som central enhet och därmed spela upp mp3-format, itunes eller streamad musik i ljudanläggningen.

Musik skall vara tillgängligt överallt; i hemmet, på jobbet eller om man promenerar. Älskar man musik så skall man göra den tillgänglig var man än befinner sig.

Bra musik hemma

Oavsett hur stort hus eller hur kompakt lägenhet man bor i så gäller det att hitta det format som lämpar sig bäst för den givna boytan. Har du ett större och rymligare hem så kan du leta efter mer hembioliknande lösningar med surroundljud som ger en mer optimal känsla för öronen. Bor du i en mindre lägenhet eller studio går det alldeles utmärkt med en ljudanläggning i ett tvåhögtalar-system kopplat till en förstärkare. Det lämpar sig perfekt om du vill spela upp streamad musik eller itunes direkt från datorn. Om du satsar på det sistnämnda behöver du förslagsvis inte investera speciellt mycket i en förstärkare, lägg i stället pengarna på högtalarna. Satsa gärna på en trådlös miljö, sladdar kan vara knepigt och opraktiskt – det nya musikhemmet är trådlöst idag!

Bra musik med sig ut

Sedan mp3-spelaren och iPoden fick sitt genombrott i början av 2000-talet har det blivit busenkelt att överföra och synkronisera musik som man kan ta med sig ut när man promenerar, joggar eller sitter i bilen. Det är en fantastisk frihet att kunna lyssna till sina favoritartister när man är ute ensam var man än befinner sig eller är på väg. Det tar bara några sekunder att föra över itunesbiblioteket till iPaden eller iPhonen och vips så är du fri att lyssna på vad du vill, när du önskar och var du än befinner dig.

Du kan också ta steget längre och koppla in väderanpassade högtalare på din utomhusplats eller i din trädfgård. Det går alldeles utmärkt att införskaffa högtalare med trådlösa stenliknande högtalare med ett granitöverdrag som tål det mesta.

Bra musik på jobbet

Det har debatterats en del huruvida musik är bra eller dåligt när man jobbar. Det går inte att rakt svara på detta då det först och främst beror på vad för sorts arbetsprocess man befinner sig. Många studier visar på att musik har en positiv inverkan på kortisolhalten och stressnivån. Dessutom upplever många positiva känslor om de får tillgång till sin favoritmusik under arbetet. Vissa arbetsgivare kommer ha en mer konservativ syn på att lyssna på musik under arbetstid medan andra har en mer kreativ och skaparvänlig inställning.

Känner du att det känns rätt för dig att varva ned med musik eller använda dig av musik under arbetsgången så finns det utmärkta förutsättningar att ladda ned youtube-appar till din iPhone eller iPad som fungerar klockrent under arbetet. Ett annat alternativ är förstås Spotify eller iTunes via mobilen eller paddan.

Vi behöver alla en smula musik i vår tuffa vardag, tveka därför inte att ta ut din rättmätiga dos.