Punkhistoria

Den stil som kom att benämnas ”Punk” har sitt ursprung från 70-talet. Det är inte helt tydligt var den växte fram först men grogrunden sägs komma från USA, Storbritannien och Australien. Idag är det främst en musikstil som punk sammankopplas med men från början var det snarare en proteströrelse. Man vände sig emot kapitalism och kommersialism. Att köpa skulle inte vara lösningen för människan och därmed tillverkade många punkare sina kläder själva. Det skulle också vara tydligt att människor inom punken just hade fokus på ”hemmagjort”.

Klassisk punkmusik hade ofta provocerande texter som ville utmana det stabila etablissemanget för att skaka om det i grunden. Stilen var lätt att spela och lätt att lyssna på. Även här skulle det kännas att man inte lagt ner miljoner på produktionen.

Men hur provokativ texterna i musiken och subkulturen var berodde även på var i världen den levde upp. Den var exempelvis mer kritisk mot samhället i Storbritannien än i USA vilken kan bero på att det var större klasskillnader i det landet under 70-talet.

Även om stilen innefattade en hel del så var det främst två saker som karakteriserade punken – kläderna och musiken.

Punken, Kläderna, Musiken

Många anser att det var den amerikanska gruppen The Ramones som var den första grupp som verkligen gav punken sin musikaliska prägel. Andra tidiga grupper är Televsion och Talking Heads.

Även om musikstilen punk har en betydligt mindre del i det svenska musikutbudet idag än för 40 år sedan så syns ändå dess påverkan på klädstilen fortfarande. Att ha en klassisk punkstil går fortfarande hem även om det är lite mer nedtonat idag. De höga tuppkammarna i starka gälla färger ses inte lika ofta och tatueringar som var vanligt förr är så allmänt idag att det inte längre sticker ut ur mängden. Men nitarna består likväl som de tunga kängorna och de tidstypiska punkjackorna.

Men det man bör komma ihåg är att punken är väldigt bred idag. Den kommersialiserade punken går sida vid sida med den nostalgiska samtidigt som den mer provocerande och provokativa tar nya uttryck för att verkligen vara provokativ.