Charta 77

Charta 77 är en musikgrupp från staden Köping som är bildad i början av 80-talet efter att Per Granbergs gamla band precis hade splittrats. Per visste att det som kom att bli den andre medlem i den första uppsättningen, Johnny Smedberg letade nytt band och således var Charta 77 ett faktum.

Namnet Charta 77 kom i från en politiskt gruppering i dåvarande Tjeckoslovakien som förespråkade reformer emot den kommunistiska regimen som regerade Tjeckoslovakien under hela 1980-talet. Namnet Charta 77 är titeln på ett dokument som rört sig inom landet i januari 1977. Själva grupperingen var en reaktion på att sittande regering inte efterlevde de människorättsprinciper beslutade på Helsingforskonferensen 1975.

Charta 77 som band har kommit att bli ett av Sveriges mest långlivade punkband med över 30 år på nacken. Man har dessutom gett ut alla singlar och album under egen fana eftersom Per Granberg startade skivbolaget Birdnest Records för att just kunna ge ut sin egen musik. Det har, kanske föga överraskande, kommit att bli ett skivbolag som ger ut musik i punkgenren. Man har flera tunga titlar på sitt samvete med band som DLK (De lyckliga kompisarna), Dia Psalma och Mimikry signade.

En av de kanske mest kända låtarna som Charta 77 gett ut är en låt som grundar sig på den kände bilderbokskonstnären Janosch:s bok om lilla björn. Låten heter också lilla björn och lilla tiger, håll till godo.