Musikgenrer

Musikgenrer finns det idag gott om, i princip varje större genre har i sig en rad med subgenres som i sin tur kan ha sina subgenres. Vi tänkte här lite kortfattat presentera två av de som kanske inte får allra mest plats i medias bevakning.

Punkrock

Punken, som vi här på Mosher håller väldigt kär, är en musikgenre som både är och inte är en del av mainstream-populärkulturen. Egentligen är punken svår att sammanfatta på kortfattat sätt, men i stora drag åtminstone. De flesta punkbanden är starkt politiskt inriktade och ofta samhällskritiska. Själva musikgenren uppkom i USA och Australien omkring 1975. Några av de viktigaste punkbanden i historien är The Stooges och MC5, men det var när Sex pistols på 70-talet slog igenom, som själva subkulturen exploderade och punken blev en stor subkultur. Det är även ungefär här som det blir svårt att åtskilja punken från varianter av den och subgenren, samt andra genren som grundats ur punkrocken, så som hardcore.

I Sverige finns en hel del punkrock som blivit en del av folksjälen med åren. Exempelvis Ebba Grön, som troligtvis är den mest kända av grupperna. Gruppen ledd av sångaren Joakim Thåström kom att bli legendarer med sin samhällskritiska musik. Med låtar som 800 Grader, We’re only in it for the drugs, Mental istid, Staten och kapitalet och Die Mauer så är det nog få i Sverige som undgått dem. Framförallt den sistnämnda låten, Die Mauer är en svensk klassiker som fortfarande spelas ofta i olika sammanhang.

Musikal

Likt punken så finns det inom musikalgenren en lite luddig skillnad mellan olika stilar och eller subgenren. Gränsen för vad som är musikal, musikteater eller till och med mer åt operahållet kan ibland verka lite flytande. Så beskriver Göteborgsoperan väl hur det ligger till. Men man hävdar också senare med ett citat att man egentligen inte behöver göra någon skillnad på de olika formerna – eftersom allt kan räknas till musikteater. Just musikteater är ett ord som väl sammanfattar vad en musikal är. En blandning mellan teater och en musikkonsert. Man berättar med musiken en historia för publiken, samtidigt som man också agerar på scenen.

I Europa är det framförallt London som blivit platsen att åka till om man vill se de stora uppsättningarna av de klassiska musikalerna så som Mamma Mia, Billy Elliot, Phantom of the opera och så vidare. Den kanske mest uppmärksammade musikalen här på hemmaplan är förmodligen Jesus Christ Superstar där sångaren Ola Salo spelar huvudrollen som Jesus. En musikal som för närvarande turnerar runt i Sverige.

Powermetal

Powermetal skulle man kunna säga ligger lite grann mitt emellan musikalgenren och punkrocken. Vissa kallar det för rockopera eftersom det karaktäriseras av mäktiga refränger sjungna i falsett och har ofta teatraliska inslag med texter om svunna tider och berättelser om mytologiska varelser. Men det karaktäriseras också ofta av det mycket höga tempot man ofta hör i punkrocken. Sedan finns det såklart olika varianter med det ena eller det andra i större fokus. Klassiska band är exempelvis Helloween, Manowar och Hammerfall. Ett band som verkligen personifierar vad powermetal är, är dock Dragonforce som ni kan lyssna på här under. Låttexten hittar ni här.