Musikalen som konstform

Musikaler är en form av underhållning som är uppskattad världen över. En musikal är en teater föreställning som vanligtvis innehåller en stor mängd dans- och sångnummer. Ordet musikal är en svensk förkortning av det engelska ordet “Musical Comedy”. Den musikal som anses vara den första musikalen i USA är “The Black Crook” som är baserad på boken av Charles M. Barras. Den hade premiär år 1866 vilket är samma år som termen “Musical Comedy” myntades.

Trummor

En viktig tid för musikaler var runt 1950-talet då musikalen “West Side Story” hade premiär. Detta hade en stor influens på den amerikanska musikalscenen. Det blev även populärt att skriva musikaler runt gamla sagor och romaner, en av dessa var Charles Dickens “Oliwer Twist”. Musikaler utvecklades ständigt och tog hela tiden med nya element från populärkultur, musikgenrer och andra musikaliska trender. Musikalen som konstform har kommit en lång väg sen den startade och har kommit att blivit en av de mest älskade konstformerna genom tiderna.

Det finns många ställen här i Sverige som man kan se riktigt bra musikaler på men om man verkligen vill se en musikal i världsklass så får man ta en tripp till New York, USA. I det kända teaterdistriktet “Broadway” kan man se de mest populära musikaluppsättningarna. Allt från den välkända klassikern “The Sound of Music” som är en av de mest berömda musikalerna i världen till den moderna musikalen “Wicked” som har gjort stor succé på Broadway.